arrow_drop_up arrow_drop_down
MH17: ROUWEN, HOE DAN?! - TERUGBLIK
27 september 2020 

MH17: ROUWEN, HOE DAN?! - TERUGBLIK

Fragment uit mijn boek MH17: Rouwen, Hoe dan?!

DEEL 1 VOORWOORD

TERUGBLIK

Het was een doordeweekse dag, als ik mij goed herinner een donderdag. Ik had het heel erg druk op mijn werk en zat in de afrondende fase van een grote reorganisatie. In de middag zag ik op mijn telefoon een paar gemiste oproepen van mijn broertje. Ik maakte me een beetje zorgen, omdat ik wist dat mijn vader en zijn vrouw op vakantie waren, dus zodra het even kon belde ik hem terug.

‘Lique-je, Dewi en ik zijn een beetje ziek, wil je alsjeblieft komen om voor ons te koken?’

‘Tuurlijk lieverd, wat wil je eten?’

‘Doe maar kippensoep.’

‘Wil je: soto ajam of Hollandse kippensoep?’

‘Doe maar Hollandse kippensoep.’

‘Is goed hoor, na mijn werk zal ik direct boodschappen doen en kom ik jullie kant op.’

‘Heb je verder nog iets nodig?’

‘Nee, ik geloof het niet.’

Die dag ronde ik mijn werk snel af zodat ik iets eerder weg kon dan normaal.

Ik haalde mijn dochter Titi op en deed samen met haar de benodigde boodschappen.

Het zal iets na vijf uur zijn geweest dat we in Utrecht aankwamen.

‘O, o, o, wat hebben jullie hier allemaal uitgespookt?’

Het huis was een rommeltje, er stond nog afwas van de vorige avond en overal lagen spullen.

Ik begon met opruimen en de afwas in de machine te doen. Ben lag op de bank te spelen met zijn Playstation. Dewi en Titi zaten aan tafel te kletsen en te tutten met make-up. Mijn jongste zusje Ginny was er ook.

Omdat ik het vermoeden had dat zij niet goed hadden gegeten, maakte ik naast de kippensoep ook wat Japanse wok-groenten en hamburgers. De geur van de wok-groenten is héérlijk. Het heeft zo’n zachtzoete geur, echt enak hoor. Tijdens het eten kletsten we gezellig over de toekomst.

‘Lique-je, ik wil graag weer naar school, wil je mij helpen met het zoeken naar een opleiding’, zei Ben.

‘Wat goed van je’, antwoordde ik.

‘Wat vind je leuk om te doen?’

Hij keek mij aan met zijn grote bruine ogen en antwoordde: ‘Dat weet ik nog niet heel precies, maar iets in de beveiliging lijkt me wel leuk.’

Na het eten speurden we samen verder naar opleidingen, beloofde plechtig dat hij er nog vóór de vakantie serieus werk van zou maken.

‘Wel doen hoor, je hebt niet heel veel tijd om je in te schrijven.’

Titi rolde met haar ogen en zei op de haar zo kenmerkende wijze; ‘Maahaam!’ Iedereen lachte.

Inmiddels was het tijd om naar huis te gaan want de volgende dag moest ik alweer vroeg op.

Ik ruimde op en maakte alles schoon.

‘Lique-je, laat maar ik doe het morgen wel.’

‘Nee joh, dit is zo gebeurd.’

‘Beterschap jullie, lief zijn voor elkaar en bel wanneer jullie iets nodig hebben.’ ‘Is goed,’ antwoordde hij terwijl hij zo lief naar mij lachte met zijn grote donkerbruine ogen en mooie glimlach.

‘Dank je wel, Lique-je’, zei hij.

‘Altijd lieverd.’

Dit was de laatste keer dat ik mijn broertje en schoonzusje heb gezien en gehoord.

Op 17-7-2014 zijn zij, samen met 296 anderen, vermoord.

Op deze dag is een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neergeschoten bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove, het toestel was geraakt  door een luchtdoelraket.

VERDER LEZEN

Wil je mijn persoonlijke verhaal als nabestaande van de MH17 verder lezen? Je kunt hier het boek bestellen.

Ik deel mijn ziel in letters en hoop dat jij naar een wereld kunt kijken die voor ogen onzichtbaar is, want alleen met je hart kun je echt zien…

Liefs Lique

Over de schrijver
Als bevlogen bedrijfskundige draagt zij bij aan de professionalisering van mens en organisatie. Duurzame veranderingen effectueren met als managementstijl én wetenschappelijke theorie: 'Business Spiritualiteit': Het vinden van een balans tussen 'doen' [de zakelijke deskundigheid van de organisatie] en 'zijn' [het welzijn van de mensen]. Goed, zorgvuldig en gedisciplineerd zakendoen vanuit een diepe inspiratie. Als verbindende leidinggevende, die gemakkelijk schakelt en in kansen en oplossingen denkt, weet zij mensen te inspireren en gemotiveerd mee te nemen in veranderingsprocessen. Zij is een bruggenbouwer, gericht op continuïteit en kwaliteit. Daarnaast helpt ze als coach haar coachees in balans te komen, zodat zij hun volle potentieel kunnen benutten. Er zijn maar weinig mensen die durven te vertrouwen op hun innerlijk kompas, hun intuïtie. Weten wat je moet doen, en doen wat je weet….dat maakt het verschil: het aanwenden van je innerlijke kennis en kunde. Na haar universitaire opleiding bedrijfskunde (MScBA) heeft zij in haar onderzoek als PhD-candidate geluisterd naar de verhalen van de Indische Nederlanders die na WOII zijn gerepatrieerd van Nederlands-Indië naar Nederland. Ook is zij auteur van "MH17: Rouwen, Hoe Dan?" en co-auteur van "Lefwijf".
Reactie plaatsen

Gebruik van cookies