Expeditie HSP

Expeditie HSP | Auteur Margot Rantong

YESSS… Dé feestmaand van het jaar is in volle gang! Sinterklaas. Kerst. Oud & Nieuw. Voor 80% van de wereldbevolking is december dé maand van gezelligheid en drukte. Sociaal samenzijn. Extra koopavonden. Cadeaurituelen. Culinaire verwennerij. We halen alles uit de kast om onszelf en elkaar in de watten te leggen. En kijken er al ver van tevoren naar uit! Althans… de meesten van ons. Ik ook… sinds ik heb ontdekt hoe ik mijzelf als hoogsensitieveling in balans houd tijdens feestdagen en decembergekte. Vroeger niet (slik), ik weet het nog goed, ik werd ram-gek van zoveel drukte en soesa. Jarenlang was december voor mij echt de ‘contradictie-en-horror-maand’ van het jaar. En ik had géen idee waarom…

Cadeautjes geven: Het leukste wat er is! – Maar de rest…

Ik weet nog hoe dol ik als kind was op anderen blij maken met cadeautjes. En hoe leuk ik het – nog steeds – vind om van elke verpakking eromheen een persoonlijk feestje te maken. Sinterklaasfeest was mijn grootste favoriet. Surprises maken. En hilarische gedichten schrijven. Maar ook de kerstboom optuigen (…raar woord eigenlijk…!) vond ik pure magie. Vooral als ‘ie echt was; vanwege die magische geur! De blauwe spar was mijn favoriet. Maar van cadeautjes ‘scoren’ op drukke koopavonden en winkelcentra werd ik echt knetterdol. Nog steeds. Teveel schreeuwerige reclame en hebberige mensen per m2. Teveel lichaamsgeuren en geluiden die mijn zintuigen op hol jagen. Teveel expliciete gemoedstoestanden, hebberigheid en opgefoktheid om me heen.

Het greep me als kind en puber echt naar de keel. Maakte me op z’n zachtst gezegd onrustig. Een paar uur winkelen op zaterdagmiddag of tijdens koopavond? Ik was daarna compleet gesloopt! Het zoog mijn energielevel helemaal leeg. En vervolgens had ik dágen nodig om er weer van bij te komen. Iets waar ik me altijd een beetje voor schaamde. En dus nooit durfde te laten merken.

In mijn eigen stilte-bubbel explodeert mijn creativiteit

Ik werd vooral gelukkig van surprises maken en gedichten schrijven. Mijn surprises waren bijna altijd ambachtelijke kunstwerkjes, van geheimzinnige koekoeksklokken tot vernufte kijkdozen met dubbele bodems waaronder mijn cadeau verstopt was. Altijd met een immense dosis liefde gemaakt. Ik kon er echt úuuren in opgaan. Het liefst op mijn eigen slaapkamer. Dat wel. In mijn eigen rust- & stilte-bubbel voelde ik mij het veiligst. En sloeg mijn creativiteit steevast op hol. Dat is eigenlijk nog steeds zo. Die innerlijke stilte is me heilig. Maar nu ontstaat alles gelukkig meer vanuit een natuurlijk Yin & Yang.

Van Horror naar Yin & Yang

Jarenlang was december voor mij echt de ‘horror-maand’ van het jaar. En ik had géen idee waarom. Nu gelukkig wel. Ik snap nu dat mijn lijf en mijn hoogsensitieve brein alle informatie en omgevingsprikkels ‘anders’ registreren, absorberen en verwerken dan bij de meesten van ons gebeurt. Dat is soms echt topsport bedrijven. Elke HSP zal dit beamen. Maar het is voor anderen een onzichtbare topsport. En voor niet-HSP’s nauwelijks te bevatten. Daarom is het, juíst voor ons HSP’s, belangrijk om bewust te kiezen en shiften. Zéker tijdens alle decemberhectiek. Want omgevingsprikkel-overload en sociale verwachtingspatronen? Daarin viert december hoogtij! En als je niet oppast dan wordt je een maand lang geleefd door de wensen van anderen. En loop je aan het eind van de maand op je tandvlees ipv dat je er met veel plezier op terug kijkt!

Dit jaar WEL een leuke Kerst? – Kies en shift voor balans en overzicht!

Tegenwoordig houd ik hier bewust rekening mee. Dus ik kies. En shift. Ik maak keuzes rond de feestdagen waar ikzelf blij van word – ook als dit betekent dat ik op Oudjaarsavond alleen wil zijn om bijv. te mediteren, reflecteren en vooruitblikken op een waanzinnig vernieuwend jaar. Zo’n keuze had ik vroeger nooit durven maken. Bang dat mensen mij dan raar of zielig of eenzaam zouden vinden. Of boos zouden worden. Nu luister ik naar mijn hart. Het ene jaar verkies ik uitbundig, in groot gezelschap. En haal ik culinair alles uit de kast. Het andere jaar kies ik meer ingetogen. Ik volg mijn gevoel en behoefte. En eerlijk is eerlijk… ik vind het fijn als dit in harmonie met mijn omgeving gebeurt. Maar afkeuring en onbegrip voor mijn wens is ook okay. Ik durf nu mijn eigen behoefte te volgen. Daarvoor heb ik andermans goedkeuring niet meer nodig. En het leuke is, daardoor wordt mijn band met mijn échte dierbaren alleen maar (h)echter. Geloof me, dat neemt een hoop decemberstress weg. En maakt elk gezamenlijk feest zuiverder, meer afgestemd. En dus leuker en hechter. Eerlijk? Het is verdomd handig te weten dat ik HSP ben. En beyond priceless om daar volledig op af te stemmen! Aangeboren ‘Anders’, je zult het maar zijn!

20% vd Wereldbevoling HSP

Wist je dat 20% van de wereldbevolking – net als ik – HSP is (hoog sensitief persoon)? Wat dit betekent? Wij HSP’s hebben een véel hooggevoeliger autonoom zenuwstelsel dan gemiddeld. Onze zintuigen registreren hierdoor meer én ‘anders’ (ze zijn gevoeliger) dan die van de meesten om ons heen. Zo zien, ruiken, horen, proeven en voelen we meer en anders dan anderen. Onze hersenen leggen vanuit dat informatieveld andere verbanden. Hierdoor kan een HSP zich bovenmatig goed inleven in anderen. En in onbekende situatie snel adapten. En we registreren gemoedstoestanden en fysieke kwalen van anderen soms al op mijlenver afstand. Een groot empatisch vermogen is de kracht van bijna elke HSP. Daarom vind je ons veelvuldig in sociale en creatieve beroepen terug. Maar als jij Jezelf niet weet af te sluiten voor onnodige – en dus storende, energiezuigende – omgevingsprikkels dan is elk feest, elk bezoek aan een druk winkelcentrum, enerverend event of reizen tijdens spitsuren een ware uitputtingsslag.

Sluit je af voor andermans shit

Praktisch gezien draaien onze hersenen overuren om al die ‘extra informatie’ te verwerken en systemisch op te slaan voor later nut. Het betekent ook dat ons lijf en ons energielichaam (onze aura’s en chakra’s) naast een immense bulk aan informatie ook de rotzooi van anderen te verwerken krijgt. Ondanks al die informatie-overload is het belangrijk om focus te houden (tijdens je werk bijvoorbeeld en in het verkeer). Superbelangrijk om daarom steeds opnieuw in het moment te blijven. Dat is echt topsport bedrijven beyond imagination. En al helemáal wanneer je ondernemer bent, zoals ik. Daarom is het zo belangrijk om je als HSP bewust te leren afsluiten voor omgevingsprikkels en voor de shit en chaos van anderen. Zo houd je focus. Essentieel voor elke HSP is om heel bewust te (leren) luisteren naar jouw intuïtie, je innerlijke stem. Die vertelt jou nl. wat je écht nodig hebt. En aankan. Of wat jou (en indirect ook anderen) meer schade berokkent dan nodig. Het enige wat jíj hoeft te doen is ernaar luisteren en jouw keuzes erop af te stemmen. Vind je dat moeilijk? Met deze tips maak jij het jouw hooggevoelige Zelf makkelijker! 🙂 Met deze GOUDEN TIPS overleef jij jouw decembermaand met plezier!

Nu ikzelf ben afgestemd op mijn persoonlijke behoeften – ipv op de sociale verwachtingspatronen waarmee ik ben opgevoed – kan ik met volle teugen genieten van enerverende events als concertfestivals, attractieparken, grote congressen en ja, zelfs van een dynamische decembermaand. Sinds ikzelf de regie over mijn leven nam en mijn behoefte aan begrip en goedkeuring van anderen heb losgelaten is mijn leven er een stuk leuker en krachtiger op geworden. En mijn vitaliteit een stuk groter! Dat is precies wat ik meegeef in al mijn HSP Power Coaching Programma’s.

Geheime Tips

Weten hoe? Hieronder vind je mijn geheime tips

1 Realiseer je: JIJ bent de regisseur van jouw leven!

Dit betekent dat alleen JIJ verantwoordelijk bent voor jouw keuzes en acties.

2 Luister naar je intuïtie

En volg de adviezen van jouw innerlijke stem. Ook als je met jouw ratio niet meteen kunt onderbouwen waarom. Kies naar jouw behoefte, voorkeur en draagkracht. Ongeacht wat anderen daarvan vinden. Alles is okay. Ook als jouw dierbaren je niet meteen begrijpen of het met je eens zijn. Jouw hooggevoeligheid is voor jouzelf misschien al lastig om te begrijpen en een gebalanceerde plek te geven in jouw leven. Voor jouw dierbaren is dit waarschijnlijk net zo! Leg uit hoe jij tegen de feestdagen aankijkt. En vooral: wat het met jou doet. Maar vraag geen toestemming of goedkeuring voor jouw keuze. Onthoudt: JIJ bent de regisseur van jouw leven!

3 Wees creatief

Voor elk keuzemoment zijn duizenden oplossingen en mogelijkheden. Onderzoek ze. Zelf. En samen met jouw dierbaren. Durf jouw vertrouwde Comfort Zone zo nu en dan ook op te stretchen. Sommige ‘enge’ vooruitzichten blijken achteraf heel leuk. Of waardevol. Dus zeg af en toe JA tegen iets wat je spannend vindt. Geloof me: Er zijn duizenden wegen die naar Rome leiden (…en creativiteit en inlevingsvermogen zijn ws twee van jouw allergrootste talenten, so let them shine…!). Reserveer voor en na spannende gebeurtenissen gewoon wat extra tijd voor jezelf om weer bij te komen.

4 Relaxt op cadeautjesjacht?

Ga 2 maanden van tevoren al op zoek naar leuke cadeaus. Zoek rustige shoppingmomenten uit (bijvoorbeeld in de ochtenduren). Bestel je cadeaus online. Of maak ze zelf. Maar mijdt vooral drukke koopavonden en zaterdagmiddagen!

5 Me-Time

Plan voor en na elke enerverende gebeurtenis een moment voor jezelf om in balans te blijven. Soms is 5 of 10 minuten (voor én na) al voldoende. Maar ga je een lang weekend naar Eurodisney, een drukke stad of volg je een 2-daagse training waarbij 200 man aanwezig is, gun jezelf dan na afloop een hele ochtend, middag of dag (de tijd die jij nodig hebt) om te resetten. En blok die tijd ook bewust af in jouw agenda: een afspraak met JeZelf. Ik hou ervan om dan lekker off the road in de natuur te zijn. Uitgebreid te kokkerellen. En mediteren. Maar ook sporten en creatief bezig zijn of musiceren kunnen je weer even lekker opladen en in contact brengen met jezelf. Dus plan voldoende Me-Time.

6 Klagen helpt niet. Kiezen wel!

Wij HSP’s zijn niet alleen begenadigd met een enorm empatisch vermogen. We willen anderen ook erg graag blij maken. En vinden het zelfs lastig om anderen teleur te stellen. Pleasen is een van de grootste valkuilen onder hoogsensitievelingen. En juist tijdens de feestdagen kan dat rampscenario’s veroorzaken. Maar wil je in balans blijven? Dan moet je durven kiezen. En ook NEE leren zeggen. Zie het maar als een liefdevolle oefening om dichter bij jezelf te staan. En d leukste versie van JeZelf te worden. Dus: Wat zegt jouw innerlijke stem? Waar zeg je volmondig JA tegen? En wat laat jij dit x aan je voorbij gaan?

7 Is de drukte jou toch teveel?

Creëer jouw eigen bubbel. Met deze hele simpele oefening sluit jij je af voor ongenode omgevingsprikkels. Waardoor je geen onnodige of zelfs belastende shit van anderen binnenkrijgt. En weet je wat het leuke is? Je kunt ‘em altijd toepassen. En overal, zelfs in de wachtrij voor de kassa in een overvolle supermarkt. Zodra je een beetje geoefend bent kost ‘ie je zelfs maar een paar seconden 😉 bit.ly/2j2SBAh 

8 TOT SLOT: Wees zuinig op JeZelf

Juist omdat jouw sensorisch systeem zoveel informatie oppikt, en jouw lichaam en brein meer te verwerken hebben ligt een uitputtingsslag of erger: een burnout of andere ernstige gezondheidsproblemen! – juist in deze hectische decembermaand – sluimerend op de loer. En daar heb je niet alleen jezelf mee maar ook jouw dierbaren. Wees wijs. Kies bewust. En vooral: Wees zuinig op JeZelf. Je hebt er maar 1 van!

Kerstwens

Ik wens jou immens toffe feestdagen, waar jij met volle teugen van geniet. Op jóuw manier. Dus vooral lekker HSP Proof.

Heb ik jou geraakt met mijn artikel en wil je méer? Hier vind je mij op het internet!

Mijn site: www.hsp-ondernemenmetgevoel.nl
Facebook: www.facebook.com/MargotRantong en www.facebook.com/hsp-ondernemenmetgevoel
Twitter: https://twitter.com/MargotRantong
LinkedIn: http://bit.ly/2hZe38y

En natuurlijk ben ik supernieuwsgierig naar jóuw persoonlijke HSP
Kerstverhaal… Ik lees je graag in een reactie!

Sprankelende decembergroet,

Margot Rantong

Over de schrijver
Als bevlogen bedrijfskundige draag ik bij aan de professionalisering van mens en organisatie. Duurzame veranderingen effectueren met als managementstijl én wetenschappelijke theorie: 'Business Spiritualiteit': Het vinden van een balans tussen 'doen' [de zakelijke deskundigheid van de organisatie] en 'zijn' [het welzijn van de mensen]. Goed, zorgvuldig en gedisciplineerd zakendoen vanuit een diepe inspiratie. Als verbindende leidinggevende, die gemakkelijk schakelt en in kansen en oplossingen denkt, weet ik anderen te inspireren en gemotiveerd mee te nemen in veranderingsprocessen. Ik ben een bruggenbouwer, gericht op continuïteit en kwaliteit. In mijn rol als coach/mentor help ik de coachee met hun zakelijke, persoonlijke of spirituele ontwikkeling. Na mijn opleiding bedrijfskunde (MScBA) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik onderzoek gedaan en geluisterd naar de verhalen van de Indische Nederlanders die na WOII zijn gerepatrieerd van Nederlands-Indië naar Nederland. In het kader van mijn PhD heb ik een wetenschappelijk 'Innerview-Model' ontwikkeld om naar gemarginaliseerde doelgroepen te luisteren, zodat er meer inzicht, begrip en verbinding kan ontstaan. Auteur van 'MH17: Rouwen, Hoe Dan?!' en co-auteur van 'Lefwijf'.
Reactie plaatsen