Hoe je leefstijl je dromen beïnvloedt...
22 maart 2018 
3 min. leestijd

Hoe je leefstijl je dromen beïnvloedt...

Hoe je leefstijl je dromen beïnvloedt… | Auteur Li-Ann

We dromen allemaal, iedere dag weer. Volgens de theorie van Sigmund Freud, een van de meest invloedrijke psychologen uit de 20e eeuw, geven onze dromen ons toegang tot ons onderbewuste, om onze diepste verlangens, maar ook waarschuwingen te geven.

Ook zouden we in de nacht, tijdens onze dromen, de informatie en ervaringen van overdag verwerken om zo de volgende dag weer ‘opgeruimd’ te kunnen starten aan een nieuwe dag met nieuwe ervaringen en herinneringen. Waarom we exact dromen, blijft tot de dag van vandaag een mysterie, maar veel mensen geloven dat je heel veel antwoorden en kennis kan opdoen van je dromen.

De meeste dromen doen zich voor tijdens de REM-slaap. Tijdens deze fase onderdrukken de hersenen zogeheten neurotransmitters. Slechts een klein deel van ons brein wordt wakker tijdens deze REM-slaap en de rest blijft slapen, waardoor we niet of nauwelijks bewegen als we slapen.

De REM-fase van onze slaap wordt gedurende de nacht steeds langer, waardoor onze dromen naar mate de nacht vordert ook steeds langer worden. Voor meerdere en langere dromen en om ze beter te kunnen onthouden, is een goede nachtrust essentieel.

Daarom hierbij mijn 14 Tips om beter te slapen:

1. Neem Vitamine B3 en B6 supplement (of B-Complex). B6 zorgt ervoor dat er meer malatonie (slaaphormoon) vrijkomt en uit onderzoek is gebleken dat 100mg per dag van B6 kan leiden tot levendigere dromen. Vitamine B3 verbetert de REM-slaap en zorgt ervoor dat je minder vaak wakker wordt.

2. Wil je fijnere en vrolijkere dromen? Eet voeding waar tryptofaan in zit, zoals haver, banaan, zonnebloempitten, amandelen en linzen. Dat stofje bevordert de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter dat ook wel een gelukshormoon wordt genoemd.

3. Doe een paar yogaoefeningen voor het slapen, zoals de liggende butterfly, de liggende twist of Savasana. Op YouTube staan verschillende video’s met voorbeelden. De oefeningen zullen je helpen om te ontspannen, waardoor je beter in slaap valt en rustiger zult blijven slapen.

4. Vermijd voeding met veel knoflook of sterkt smakende kruiden. Deze producten kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en maagzuur en daarmee je slaap verstoren.

5. Wees matig met cafeïne in bijvoorbeeld koffie, chocola, cola, energiedrankjes en groene thee. Deze zijn oppeppend en daarom slecht voor de nachtrust. Je kan het beste geen producten met cafeïne nuttigen na 16 uur.

6. Alcohol wordt regelmatig genuttigd om beter in slaap te komen, maar je slaap is minder diep en effectief. En wanneer de alcohol is uitgewerkt, wordt je vaak wakker. Daarnaast kan je vervelende dromen of hoofdpijn krijgen. Het is dus beter om de alcohol te laten staan en te kiezen voor bijvoorbeeld kamillethee.

7. Vitamine C supplementen kunnen stimulerend werken. Je kan deze het beste in de ochtend nemen.

8. Magnesium werkt rustgevend en ontspannend. Je kan voeding nemen zoals amandelen, walnoten, linzen, kikkererwten, avocado, banaan, broccoli of zeewier of een Magnesium (citraat) supplement nemen.

9. Verschillende kaassoorten, gerookte vis, gefermenteerde soja, wijn, chocola, aubergine, tomaat, spinazie en geconserveerd vlees kan je ook beter niet nemen voor het slapen. Ze bevatten namelijk allemaal Tyramine, een aminozuur dat ervoor zorgt dat je hersenen gestimuleerd raken, waardoor je minder goed slaapt.

10. Beperkt het gebruik van je telefoon, laptop of televisie na 20 uur ’s avonds. Het blauwe licht onderdrukt de aanmaak van melatonine (ons slaaphormoon), waardoor je biologische klok ontregelt en je minder goed kan slapen.

11. Suikers en geraffineerde koolhydraten zoals koekjes, snoep en wit brood doet je bloedsuikerspiegel schommelen, waardoor je ’s nachts wakker kan worden. Daarnaast werken ze, net zoals cafeïne, stimulerend.

12. Voeding met E621, zoals voorverpakte voeding als kant-en-klaar maaltijden, soep, chips, sauzen en pizza’s kunnen hoofdpijn, maagzuur en spijsverteringsproblemen geven, waardoor je moeilijk in slaap komt of steeds wakker wordt. Behalve slaapproblemen, brengt dit E-nummer nog veel meer nadelige gevolgen.

Om die reden raad ik aan producten met E621 zoveel mogelijk te vermijden.

13. Mediteer voor het slapen gaan. Het zal zowel je lichaam als geest tot rust brengen. Probeer maar eens om een paar minuten met je ogen dicht stil te zitten of liggen en je ademhaling te volgen. Het kan ook helpen om je ademhaling te tellen. Je kan in het begin wat weerstand voelen, maar je zal merken dat het elke dag beter gaat.

14. Vermijd zware maaltijden in de avond, omdat je lichaam dan nog druk bezig is met verteren wanneer je in bed ligt. Dit kan je nachtrust verstoren.

Heel veel succes en ik hoop dat al je dromen zullen uitkomen

Vanuit liefde,

Li-Ann
State of Body trainer
van State of Mind Network

www.stateofmindnetwork.com

Over de schrijver
Als bevlogen bedrijfskundige draag ik bij aan de professionalisering van mens en organisatie. Duurzame veranderingen effectueren met als managementstijl én wetenschappelijke theorie: 'Business Spiritualiteit': Het vinden van een balans tussen 'doen' [de zakelijke deskundigheid van de organisatie] en 'zijn' [het welzijn van de mensen]. Goed, zorgvuldig en gedisciplineerd zakendoen vanuit een diepe inspiratie. Als verbindende leidinggevende, die gemakkelijk schakelt en in kansen en oplossingen denkt, weet ik anderen te inspireren en gemotiveerd mee te nemen in veranderingsprocessen. Ik ben een bruggenbouwer, gericht op continuïteit en kwaliteit. In mijn rol als coach/mentor help ik de coachee met hun zakelijke, persoonlijke of spirituele ontwikkeling. Na mijn opleiding bedrijfskunde (MScBA) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik onderzoek gedaan en geluisterd naar de verhalen van de Indische Nederlanders die na WOII zijn gerepatrieerd van Nederlands-Indië naar Nederland. In het kader van mijn PhD heb ik een wetenschappelijk 'Innerview-Model' ontwikkeld om naar gemarginaliseerde doelgroepen te luisteren, zodat er meer inzicht, begrip en verbinding kan ontstaan. Auteur van 'MH17: Rouwen, Hoe Dan?!' en co-auteur van 'Lefwijf'.
Reactie plaatsen