Yoga

Yoga | Auteur Elisabeth Meulman

Ongeveer 10 jaar geleden ben ik begonnen met yoga. Dat deed ik door naar een yogaschool te gaan en oefeningen te doen. En dat was yoga. Dacht ik toen. Wat ik toen nog niet wist, was dat yoga veel meer is dan alleen houdingen. Dat het een levensstijl is. En dat er een hele filosofie bij hoort.

De beoefening van yoga bestaat uit vijf onderdelen

1. Asanas (houdingen)

De oude grieken riepen het al: een gezonde geest woont in een gezond lichaam. Door onze huidige levensstijl, met name vaak en veel zitten, worden onze lichaamsfuncties minder actief. Ze vallen als het ware in slaap omdat ze onvoldoende gestimuleerd worden. Vroeg of laat geeft dat problemen. Om het lichaam gezond te houden, is het nodig dat je regelmatig de juiste beweging doet. Yoga focust zich op het conditioneren van de wervelkolom. Door je wervelkolom soepel en flexibel te houden, verhoog je de vitaliteit van je lichaam. Je bloedcirculatie wordt beter, je zenuwstelsel komt in balans en je lichaam kan beter voedingsstoffen en zuurstof opnemen. Bewegen dus.

2. Pranayama (ademhalingsoefeningen)

Iedereen weet: zonder adem ga je dood. En toch besteden we er weinig aandacht aan. Je adem gaat immers vanzelf, toch? Juist omdat we er weinig aandacht aan besteden, ademen we vaak onbewust en oppervlakkig. Neem maar eens drie keer achter elkaar een diepe ademhaling in en voel wat er met je lichaam gebeurt. Door je bewuster te ademen, verhoog je de vitale kracht in je lichaam, waardoor je lichaam beter kan genezen en groeien.

3. Positief denken (meditatie en concentratie)

Je denken heeft een directe impact op hoe je je voelt. Een negatieve gedachte verlaagt het energieniveau van je lichaam en een positieve gedachte verhoogt het energieniveau van je lichaam. Direct. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust en klagen wat af. Maar het levert niets op, behalve dan dat je je steeds slechter gaat voelen. Een goede manier om dit te doorbreken is meditatie. Het helpt om stress te verminderen, brengt duidelijkheid, verbetert de concentratie en verhoogt het niveau van bewustzijn. Regelmatig mediteren verhoogt niet alleen je mentale welzijn, maar ook je lichamelijke en je spirituele. Meditatie is voedsel voor de geest.

4. Vegetarisch dieet

Over voedsel gesproken. We willen allemaal een lichaam vol energie en levenskracht. Door te eten voorzie je je lichaam van nieuwe brandstof. Het is dus zaak om datgene te eten wat goed is voor je lichaam. Je gooit toch ook geen rommel in je auto? Hoe gezonder je voedsel, hoe minder energie het kost om het te verwerken, hoe meer levenkracht je tot je neemt en hoe meer energie je hebt om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. In de yoga betekent dat groenten, fruit, melkproducten, noten en zaden. En het liefst voedsel dat verkregen is zonder geweld, uiteraard.

5. Ontspanning van de vijf zintuigen (Savasana)

Als we moe zijn, pakken veel mensen een boek of zakken voor de televisie. Even opladen, denken we dan. Maar ondertussen zijn onze ogen, oren en hersenen volop bezig om alle informatie die tot ons komt te verwerken. Denk er maar eens over na: een groot deel van de dag kijken we op het werk naar een beeldscherm (dan is het werk) en ‘s avonds kijken we naar een beeldscherm (dan is het ontspanning). Voor het lichaam maakt het niet uit. Scherm is scherm. Om goed te kunnen ontspannen, moeten we alle zintuigen ontspannen. Horen, zien, voelen, proeven, ruiken. Dat doen we in Savasana.

Ben je na het lezen van deze yoga informatie toe aan wat ontspanning?

  • Ga liggen op je rug.
  • Leg je voeten een eindje uit elkaar en laat ze ontspannen naar buiten vallen.
  • Leg je handen een eindje van je lichaam af met de handpalmen naar boven.
  • Trek je kin iets naar je borst en maak je nek iets langer.
  • Ontspan je hele lichaam.
  • Breng je aandacht naar je ademhaling en voel hoe je lichaam bij iedere uitademing net iets verder wegzakt in de vloer.
  • Blijf zo 5 minuten liggen.
  • Als je aandacht afdwaalt, breng hem dan rustig en zonder oordeel weer terug naar je ademhaling.

Of beluister deze AUDIO!

Namaste,

Liefs Elisabeth

NB Heb je toch nog aan yoga gedaan vandaag! 😉

Voorstellen

Elisabeth Meulman werkt als yogadocente en yogacoach. Haar ervaring als trainer en onderwijskundige gebruikt zij om trajecten te ontwikkelen waarbij haar klanten uitgenodigd worden om hun voelen en denken meer in balans te brengen. Haar begeleiding is heel efficiënt bij burn-out, re-integratie en loopbaanvraagstukken.

Je kunt Elisabeth bereiken op

Telefoon 0641363638
Email elisabethmeulman@hotmail.com
Facebook Z8eKr8
Facebook YogalifebyElisabeth
LinkedIn Elisabeth Meulman

Over de schrijver
Als bevlogen bedrijfskundige draag ik bij aan de professionalisering van mens en organisatie. Duurzame veranderingen effectueren met als managementstijl én wetenschappelijke theorie: 'Business Spiritualiteit': Het vinden van een balans tussen 'doen' [de zakelijke deskundigheid van de organisatie] en 'zijn' [het welzijn van de mensen]. Goed, zorgvuldig en gedisciplineerd zakendoen vanuit een diepe inspiratie. Als verbindende leidinggevende, die gemakkelijk schakelt en in kansen en oplossingen denkt, weet ik anderen te inspireren en gemotiveerd mee te nemen in veranderingsprocessen. Ik ben een bruggenbouwer, gericht op continuïteit en kwaliteit. In mijn rol als coach/mentor help ik de coachee met hun zakelijke, persoonlijke of spirituele ontwikkeling. Na mijn opleiding bedrijfskunde (MScBA) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik onderzoek gedaan en geluisterd naar de verhalen van de Indische Nederlanders die na WOII zijn gerepatrieerd van Nederlands-Indië naar Nederland. In het kader van mijn PhD heb ik een wetenschappelijk 'Innerview-Model' ontwikkeld om naar gemarginaliseerde doelgroepen te luisteren, zodat er meer inzicht, begrip en verbinding kan ontstaan. Auteur van 'MH17: Rouwen, Hoe Dan?!' en co-auteur van 'Lefwijf'.
Reactie plaatsen